Forside Gå til hovedsite
 
Dem glemte Fogh
 

Vi ventede forgæves. Efter at regeringen for nogle år siden fastslog, at 95% af de unge mindst skal have en ungdomsuddannelse, havde vi forventet, at åbningstalen ville vise, hvordan det langt om længe skulle ske. Men der var ikke et ord om, hvordan er stor del af de unge, vi har brug for i erhvervslivet, skulle komme videre. Dermed er man stadigt langt fra målet.

Hvis vi skal drive kernevirksomhederne i det danske samfund om 10 og 20 år, så skal vi uddanne dygtige fagspecialister og håndværkere. Og derfor er der brug for initiativer, der får flere til at vælge de praktisk orienterede uddannelser indenfor metalområdet.

I de seneste år er det gået ned ad bakke med politikernes interesse for uddannelserne. DS har analyseret de sidste 5 åbningstaler. Før dem indtog erhvervsuddannelserne deres plads, når regeringen talte om at uddanne og at kvalificere medarbejdere til arbejdsmarkedet. Men siden 2004 er det gået støt tilbage. Erhvervsuddannelserne får en mindre og mindre rolle i åbningstalen – og i de seneste år er de blot nævnt som et middel, der skal få unge med indvandrerbaggrund ud af dårlige sociale kår.

Det er ikke godt nok. Uddannelserne spiller en central rolle for dansk erhvervsliv – og for mange unge. En stor del af arbejdsmarkedet handler om praktiske færdigheder på et fagligt højt niveau. Og uden håndværkere og den kvalificerede medarbejder i industrien går virksomhederne i stå.

Derfor skuffer det, at regeringen ikke tager opgaven alvorligt. Nu bliver det vores opgave at hjælpe dem med de nødvendige forslag til forbedringer i løbet af det kommende folketingsår.

Jim Stjerne Hansen,
formand for DS Håndværk & Industri

 
 
Søg artikler: