Forside Gå til hovedsite
 
Industri-talenter i kamp for Danmark
 

22-årige industritekniker Carsten Henning fra Vojens og 21-årige mekaniker Jonn Kromann fra København sikrede den danske metalindustri en flot 4. og 10. plads med hædrende omtale ved Euroskills-konkurrencen i Holland.

Af Nina Olsen, Udviklingskonsulent, Metalindustriens uddannelsesudvalg (MI)

Over tre dage har Carsten Henning og Jonn Kromann kæmpet mod unge fra hele Europa om at blive den bedste inden for deres felt. 400 unge fra 30 lande konkurrerede inden for 49 fagområder.

Begge er enige om, at det har været en kæmpe oplevelse at være med i Euroskills:
Vi arbejdede for at blive blandt de tre bedste. Det lykkedes næsten for Carsten, og jeg slog vinderen i to af de seks discipliner, vi skulle gennemføre, og det er jeg rigtig tilfreds med, siger Jonn.

De unge talenter har trænet hårdt til konkurrencen
Det har været en udfordring både fagligt og psykisk, men det har været det hele værd, siger Carsten.

Også hos arbejdsgiverne Kolex ApS og Mercedes-Benz København er der glæde at spore:
Vi vidste, at drengene ville være de rigtige at sende af sted. Alle kollegerne har bakket op om dem, og vi er stolte af deres præstationer, siger produktionsleder John B. Jessen fra Kolex og værkfører Christian Schultz fra Mercedes-Benz København.

Udfordringerne
Der var ikke en fremtid som industritekniker, Carsten Henning drømte om, da han forlod folkeskolen. Han var egentlig startet på Handelsskolen, men ville hellere bruge talenterne i industrien. Derfor gik han i lære som industritekniker hos Kolex i Vojens:

»Jeg er vild med mit fag. Jeg får hele tiden nye udfordringer og spændende opgaver, og jeg skal kunne tænke selv. Det kommer ikke nogle og løser problemerne for mig og det kan jeg godt lide«.

Carsten fik sit svendebrev i august og skal nu ud og prøve kræfter i en ny virksomhed, hvor han bl.a. skal opstille ismaskineanlæg i Ukraine.

Ansvaret
Det lå heller ikke i kortene, at Jonn Kromann en dag skulle repræsenter Danmark i et Europamesterskab:

»Jeg lavede ikke noget i folkeskolen. Jeg lallede bare rundt og var en lidt af en rod«, siger Jonn. Men efter et praktikophold hos Mercedes-Benz København fik han blod på tanden. Der fik jeg lyst til at lære noget. De gav mig ansvar og det ville jeg gerne kunne leve op til. Så jeg gav den en skalle og knoklede både i virksomheden og på teknisk skole og det gav pote, siger Jonn, der fik 12 i sin svendeprøve og modtager en ML-pris den 3. oktober.

Jonn er vild med at være mekaniker.:
Jeg synes, det er fedt at forstå systemets opbygning og gennem min viden kunne lokalisere fejlen. Lidt ligesom en læge, der stiller en diagnose ud fra nogle symptomer.

Jonn er stadig ansat hos Mercedes-Benz København og vil gerne være Udvidet Diagnosetekniker og hjælpe andre afdelinger med svære problemer.

Dansk Metal, DI og DS Håndværk & Industri står bag Carsten og Jonns deltagelse i Euroskills.

EuroSkills
Fra den 18. - 20. september afholdtes den første EuroSkills konkurrence. Mere end 400 dygtige unge under 25 fra 30 europæiske lande har konkurreret i 45 forskellige fagområder om at blive Europas bedste. Jonn deltog i kategorien Light Vehicles Technician og Carsten i kategorien (C)NC Machine Technician.

Jonn Kromann (th.) og Carsten Henning deltog i EuroSkills, hvor de kæmpede mod 400 unge fra 30 lande inden for 49 fagområder.
 
 
Søg artikler: