Forside Gå til hovedsite
 
Danmarks elitelærlinge hyldet af industrien
 

Lærlinge fra DS-virksomheder var pænt repræsenteret, da DS, Dansk Metal og DI uddelte priser til Danmarks dygtigste lærlinge i metalindustrien.

Af Ole Andersen

Med undervisningsminister Bertel Haarders ord var det cremen, fløden, blandt landets lærlinge i metalindustrien, han stod over for og kunne kigge ned på fra scenen i Den Sorte Diamant i København i sin egenskab af festtaler, da DS, Dansk Metal og DI i Metalindustriens uddannelsesudvalg for sjette år i træk uddelte ML-prisen. Den flotteste hæder, en lærling kan modtage, men kravene er også betydelige.

Og ministeren kunne glæde sig over, at Danmark har lært at værdsætte elitefolk, også i erhvervslivet, modsat dengang da f.eks. fodboldspillere som det mest skræmmende eksempel i diskussionen om elite contra bredde blev smidt af landsholdet, når de blev for dygtige, dvs. professionelle.

30 elever modtog bronze, seks fik sølv, og kun to lærlinge opnåede den højeste og sjældne udmærkelse i guld.

Direktør i DI, Lars B. Goldschmidt, karakteriserede prisvinderne som dem, der ikke gør det, de skal, men dem, der gør det, der skal til. Kravet til ML-prisen er, at en prismodtager skal have opnået 12 i deres svendeprøve, og prisen gives til dem, som med et særligt godt resultat har gennemført en erhvervsuddannelse inden for det industrielle område, og som af praktikvirksomheden, teknisk skole eller de ved svendeprøven medvirkende skuemestre, vurderes til at have gjort sig fortjent til en særlig anerkendelse.

Og det blev en festdag for såvel prismodtagere, familier, venner, skoler og virksomheder, da de mødtes i »diamanten« den 3. oktober ved Københavns havnefront.

Der var ingen priser for ankomsten, men det flotteste anløb stod to lærlinge fra Søværnets Specialskole for, da de på behørig vis ankom i en chalup med egen skibsfører.

Fem lærlinge i DS-virksomheder var blandt prismodtagerne. Et flot resultat, mente DS-formanden Jim Stjerne Hansen, som i den store forsamling fik lejlighed til at »fange« og hilse på sølvvinderen Jacob Hilfeldt fra Sv. Kofoeds Maskinfabrik.

Fire »DS-lærlinge« modtog bronze. Det var Christian Kruse Larsen, Møller & Devicon, Michael Sulkjær Villadsen, J.C. Løkkes Maskinfabrik A/S, Dennis Lund, Nr. Nissum Maskinværksted, og Anders Them Nyboe fra Herfølge Kleinsmedie.

Kenneth Pris Øgård SMC-Biler, Amager og Jens Agerbo Houmaa Jørgensen, Grundfos modtog guldmedaljer.

ole@ds-net.dk

Jacob Hilfeldt, 30, sølvmedalje, Sv. Kofoeds Maskinfabrik: Oprindelig uddannet mekaniker. »Jeg blev træt af at reparere biler, så jeg begyndte som ufaglært hos Sv. Kofoeds Makinfabrik. Men trangen til at uddanne sig, meldte sig hurtigt, så jeg besluttede at gå i voksenlære som industritekniker, og det har jeg ikke fortrudt. Den store fokus på detaljerne er med til at holde industritekniker-faget spændende, og jeg er rigtig glad for mit arbejde.«
Anders Them Nyboe, 23, bronzemedalje, Herfølge Kleinsmedie: »Jeg startede på teknisk skole som mekaniker, men jeg fandt hurtigt ud af, at det ikke var mig. I stedet tog jeg en HG på Køge Gymnasium, og det var sjovt at blive student.« Mens han gik på handelsskolen, købte Anders Them Nyboe en gammel VW, som han gik og lavede pladearbejde på. »Det synes jeg var rigtig skægt, så jeg besluttede at gøre min hobby til mit arbejde og starte i lære som klejnsmed.« Han er fortsat ansat hos Herfølge Kleinsmedie, men han vil gerne til udlandet og arbejde.
Michael Sulkjær Villadsen, 30, bronzemedalje, J C Løkkes Maskinfabrik: »Jeg har snuset til landmandsfaget, men det var ikke lige mig. Der passede klejnsmed bedre. Men da jeg var 24 år, havde jeg allerede en kone, to børn og et hus, så jeg ventede, til jeg fyldte 25, så jeg kunne gå i voksenlære hos J C Løkkes Maskinfabrik«. Han har planer om at blive selvstændig en dag. »Nu da jeg har opnået de flotte resultater og fået ML-prisen, tror jeg noget mere på mig selv til at gå efter den drøm på et tidspunkt.«
Dennis Lund, 21, bronzemedalje, Nr. Nissum Maskinværksted: Blev interesseret i klejnsmedefaget, da han var i brobygning i 10. klasse. ”Jeg synes, det er spændende med de afvekslende opgaver og konstante udfordringer, der ligger i at være klejnsmed.” I fremtiden vil han gerne til udlandet og arbejde, men indtil videre fortsætter han hos Nr. Nissum maskinværksted, hvor også han far arbejdede som ung.
Christian Kruse Larsen, 23, bronzemedalje, Møller & Devicon: Har næsten altid interesseret sig for elektronik og gik efter endt HTX i lære som elektriker. »Men det firma, jeg var startet hos, blev nedlagt. Da jeg begyndte i praktik hos Møller & Devicon, valgte jeg at skifte til automatikfagtekniker, og det har jeg bestemt ikke fortrudt.« Christian Kruse Larsen planlægger at læse videre til programmør.
 
 
Søg artikler: