Forside Gå til hovedsite
 
Grøn aftale kan skade energiforbruget
 

Ifølge installatørbranchen siger flere kommuner nej tak til grønne forbedringer pga. ensidig fokus på el-forbruget.

Det er uheldigt at energiministeren og elsparefonden opfordrer til ensidigt at spare på el-forbruget. I sidste ende kan det betyde at det samlede energiforbrug vil stige. Sådan lyder advarslen fra DS, der nu kan se at kommuner siger nej til at spare på olieforbruget, fordi det vil betyde en mindre stigning på elsiden.

»For nylig meddelte klima- og energiminister Connie Hedegaard, at man i hendes eget ministerium havde indgået en »kurveknækkeraftale«. Og hvis ministeren, som det blev oplyst i pressemeddelelsen, holder sig til at sætte elsparepærer i lamperne og lave gode IT-løsninger, så er det udmærket. Men det øjeblik man siger nej til de store besparelser, man får ved eksempelvis jordvarme, så knækker kurven den gale vej,« siger informationschef i DS, Poul Bavngaard.

»Vores medlemmer i installatørbranchen fortæller, at kommuner siger nej tak til åbenlyse grønne forbedringer. De kan ikke spare på olieforbruget ved at gå over til jordvarme, fordi pumpen bruger strøm. Det er ulogisk og i de situationer skades kampagnen ligefrem.«

Og det er ikke kun klima- og energiministeriet, der er på gale veje.
En række kommuner og offentlige instanser har allerede indgået den såkaldte kurveknækkeraftale. Men dem advarer DS nu om.

»Man risikerer ikke alene at skade miljøet. Man rammer også kommunens borgere på pengepungen ved at sige nej tak til åbenlyse besparelser. Derfor vil vi nu prøve at få et overblik over hvilke kommuner, der har indgået kurveknækkeraftalen, så vi kan sikre, at de forstår, at den samlede kurve kan knække den gale vej,« siger Poul Bavngaard.

DS opfordrer til, at man ændrer aftalerne, så de dækker kommunen eller institutionens samlede energiforbrug. Og altså ikke kun ser på elforbruget. Hvis man gør det, står omtrent 1200 af arbejdsgivernes medlemmer klar til at hjælpe med at nedbringe forbruget på en måde, så det virker i det samlede regnestykke, fastslår Poul Bavngaard.

oa

 
 
Søg artikler: