Forside Gå til hovedsite
 
Underleverandører presses til fusioner
 

Vindmøllefabrikkerne presser underleverandører til at gå sammen for at kunne håndtere den voldsomme vækst.

Danske underleverandørerne til vindmøllebranchen er på vej ind i en stor konsolidering. Det sker for at ruste selskaberne til en stigende globalisering, der rammer vindmølleindustrien med ekspansion på enorme markeder som Kina og USA. Det har de færreste mindre underleverandører selv kræfter til, og derfor søger flere sammen i samlede selskaber eller bliver købt.

Det skriver dagbladet Børsen.

»Der er ingen tvivl om, at Vestas og Siemens lægger langt større pres på underleverandørerne om at være til stede i de markeder, hvor de selv er. Det lægger et stort pres på underleverandørerne,« siger en kilde med indgående kendskab til vindmølleindustrien til Børsen.

Som omtalt i sidste udgave

af DS-bladet (Nr. 12, 1. oktober) står og falder vindmølleproducenternes tårnhøje vækstrater med næsten 400 underleverandører, heriblandt mange DS-virksomheder. Og indehaver og direktør i Ertech Stål i Hedensted, Erik Sørensen, har advaret om manglen på kapacitet og kvalificeret arbejdskraft herhjemme.

Børsen har efterfølgende talt med en række underleverandører og mange modtager opkald fra interesserede opkøbere og andre underleverandører, der ønsker samarbejde. Men for mange er det svært at tage en beslutning om at dele sin indtjening med andre, for det er gode år for vindindustrien. Tendensen bekræftes af Evo Energy A/S, der er et investeringsselskab, som nu lancerer et samlet underleverandørselskab, Skykon A/S, der netop skal håndtere underleverandørernes udfordringer.

»De store producenter bekymrer sig over, om deres underleverandører er i stand til at følge dem med ud i verden, for der er stor forskel på at være producent på Fyn og i Shanghai,« siger Jesper Øhlenschlæger, der står bag Skykon, til Børsen.

Han oplever i dag, at selskaber kontakter ham for at indgå i et samlet selskab, og han venter, at blandt de 50 største underleverandører er der vendt op og ned på ejerforholdene om få år.

Hos Siemens Wind Power, der er en af verdens store producenter af vindmøller, siger pressechef Martin Olesen: »Vi skal få dem til at tage springet og vi vil meget gerne have dem til at være der, hvor vi producerer vindmøller,« siger han.

Hos Vindmølleindustrien,

der favner producenterne og langt over 100 underleverandører, kalder Rune Moesgaard, økonom, vindindustrien for en ung branche med mange knopskydninger. »Den skal bringes sammen på en måde. Det går godt for mange i industrien i dag, men i fremtiden vil det kræve en positionering, for industrien har oplevet kriser tidligere,« siger Moesgaard. Han siger, at han fornemmer tendensen med en stigende konsolidering i kontakten med virksomhederne.

»Jeg tror, der kommer til at ske meget på denne front.«

ole@ds-net.dk

 
 
Søg artikler: